Бисер Петков: Личната асистенция изисква сериозен финансов ресурс

Политика

16-06-2018, 14:19

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Майките на деца с увреждания искат коренна промяна на системата, каза социалният министър

Личните асистенти подпомагат нуждаещите се хора в домашна среда. За да бъде осигурен човек до всеки нуждаещ се и да се финансира тази услуга според индивидуалните потребности на всеки един, се изисква сериозен финансов ресурс. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в предаването "Седмицата" по Дарик.
„Протестът на родителите на деца с увреждания е срещу цялата система“, допълни министърът. По думите му те искат коренна промяна на системата, започвайки от медицинската оценка, преминавайки през правата, които се дават, органите, които правят оценка на потребностите, но концентрират своето искане в приемане на закон за личната помощ. „Увеличението на бюджета, основна част - 68 млн., е за финансиране на асистентски услуги, които до миналата година се финансираха чрез проекти по ОП "Развитие на човешките ресурси", каза Петков. Понастоящем обхватът на тези услуги се е запазил, като те се заплащат вече с държавни пари, но според родителите на деца с увреждания средствата и грижата не са достатъчни. 23 000 души получават асистентска услуга, като половината са хора с увреждания, а другата част са възрастни хора, на които е невъзможно да се обслужват сами. Заделената сума за тази услуга на годишна база доближава 80 млн. лева. , стана ясно от димите на министъра.
Петков сподели, че подал оставка в понеделник след разговор с премиера, защото смятал, че няма възможност да овладее разрастващия протест на майките на деца с увреждания.
„Премиерът поиска обяснение защо след като за тази година средствата за политиката по интеграция на хората с увреждания в бюджета на министерството са нараснали с 80 млн. лв., има такъв протест и поиска от мен действия, с които да се реши проблемът. Споделих, че затова е необходим и допълнителен ресурс. Коментирахме, че за 2018-а бюджетът на министерството за тази политика е 268 милиона, а точният ми израз беше, че вероятно трябва да се удвои ", каза Петков. "Оказа се, че е трудно да се оттеглиш от министерския пост дори когато го искаш", каза още той.