Основните версии за падналия хеликоптер: Технически проблем или човешка грешка - bulgaria.utre.bg

Основните версии за падналия хеликоптер: Технически проблем или човешка грешка

16 юни 2018, 11:51 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    БНР

Летателните часове на пилотите са малко, съгласи се зам.-командир на ВВС

„Назначена е комисия от Военна полиция и целта й е да се открият причините за инцидента. Двете най-вероятни версии са или технически проблем, свързан с опашния винт, или допусната грешка от страна на пилотите. Засега обаче всичко е в сферата на догадките”. Това заяви на зам.-командир на ВВС и експерт по вертолетна авиация бригаден генерал Петьо Мирчев пред NOVA телевизия. Той коментира катастрофата с хеликоптера Ми-17, при която в понеделник загинаха двама военнослужещи, а бордовият инженер пострада. Инцидентът стана в района на авиобаза Крумово край Пловдив при тренировачен полет.
По думите на Мирчев никой не може да гарантира, че в даден момент няма да се случи нещо неочаквано. Това обаче не означава, че машината не е технически поддържана.
„Единствено комисията има достъп до черната кутия и все още нямаме данни от нея”, каза зам.-командирът на ВВС. „Професията на пилота е рискова и всеки един от тях знае това”, допълни той. Бригаден генерал Петьо Мирчев се съгласи с това, че летателните часове на пилотите са твърде малко. „Вярно е, че спрямо стандартите на НАТО България изостава много. Търсим възможност да намалим влиянието на тези рискове”, поясни още ген. Мирчев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета