Основните версии за падналия хеликоптер: Технически проблем или човешка грешка

Общество

16-06-2018, 11:51

Снимка:

БНР

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Летателните часове на пилотите са малко, съгласи се зам.-командир на ВВС

„Назначена е комисия от Военна полиция и целта й е да се открият причините за инцидента. Двете най-вероятни версии са или технически проблем, свързан с опашния винт, или допусната грешка от страна на пилотите. Засега обаче всичко е в сферата на догадките”. Това заяви на зам.-командир на ВВС и експерт по вертолетна авиация бригаден генерал Петьо Мирчев пред NOVA телевизия. Той коментира катастрофата с хеликоптера Ми-17, при която в понеделник загинаха двама военнослужещи, а бордовият инженер пострада. Инцидентът стана в района на авиобаза Крумово край Пловдив при тренировачен полет.
По думите на Мирчев никой не може да гарантира, че в даден момент няма да се случи нещо неочаквано. Това обаче не означава, че машината не е технически поддържана.
„Единствено комисията има достъп до черната кутия и все още нямаме данни от нея”, каза зам.-командирът на ВВС. „Професията на пилота е рискова и всеки един от тях знае това”, допълни той. Бригаден генерал Петьо Мирчев се съгласи с това, че летателните часове на пилотите са твърде малко. „Вярно е, че спрямо стандартите на НАТО България изостава много. Търсим възможност да намалим влиянието на тези рискове”, поясни още ген. Мирчев.