След зачестилите случаи на птичи грип- Как да се пазим?

Общество

16-06-2018, 11:38

Снимка:

АФП

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Министерството на здравеопазването с препоръки срещу заразяване

Случаите на птичи грип в страната са зачестили. По тази причина от Министерството на здравеопазването разпространиха препоръки за предпазване от заразяване. Ето и какво съветват специалистите:
- Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.
- При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, включително яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.
- При приготвяне на храна да се спазват следните изисквания:
-Разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия.
-Използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.
- Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни, или умрели домашни и диви птици.
- Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.
- След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, задължително да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се използват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички.
Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се извършва при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.
Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца, допълват от здравното министество.
В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.
Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.
По данни на Световна здравна организация, към момента птичи грип се регистрира сред птици в Африка, Европа и Азия.