Мария Габриел с най-престижната награда на Италия за постижения на жените

Общество

16-06-2018, 11:21

Снимка:

EC Audiovisual service

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Статуетката връчи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни

Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел стана носител на най-престижната награда на Италия за върхови постижения на жените "Мариса Белисарио", съобщиха от Представителството на ЕК в България. Статуетката е била връчена снощи от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни на тържествена церемония в Рим.
Вече 30 години, в памет на Мариса Белисарио - топ мениджър на Италия, едноименната фондация отличава със "Златна ябълка" заслугите и постиженията на жени в различни професии. Високото отличие се присъжда в няколко категории, като Изборната комисия е взела решение с единодушно гласуване да удостои комисар Мария Габриел с наградата в юбилейното 30-то издание в категория "Награда на Европа".
"Силата на визията ми за цифровото бъдеще на Европа е кодирана в принципа, който следвам. Работя за цифрова политика, която да отчита интересите на европейските граждани, а човекът да остане управляващ технологиите. За няколко месеца постигнахме голям напредък в изграждането на цифровия единен пазар - регламента за защита на данните, пакета за киберсигурност, мерките за развитието на изкуствения интелект и суперкомпютрите, действията за насърчаване на цифровите умения, подкрепата за стартъпите, постигнатите споразумения относно европейския аудиовизуален сектор и спектъра за високоскоростен интернет и много други. Тази награда е и израз на потенциала на жените да бъдат начело на цифровата промяна и съм горда да бъда неин носител", каза българският еврокомисар.