Търговската война се разгаря с нова сила – Тръмп въведе нови мита на китайски стоки

Новите тарифи ще струват на Китай 50 млрд. долара

Официално – след няколко дни спекулации САЩ въвежда нови мита за 50 млрд. долара на китайски стоки. Доналд Тръмп даде „зелена светлина“ на проектотарифите, които ще засегнат импорта на общо 1102 продукта. Новият данък влиза в сила от 6 юли.

В извънредно телевизионно интервю, излъчено по Фокс, президентът Тръмп заяви, че гледа на китайския си колега Си Дзинпин като на приятел, но трябва да се справи с проблема с търговския дефицит на САЩ.

„Вижте, той е мой приятел. Той е чудесен човек, страхотен. Но в даден момент така или иначе ще трябва да решим проблема“, заяви държавният глава.

Действията на американския президент идват в момент, в които изглеждаше, че икономическата томахавка между САЩ и Китай може да бъде заровена. След като през март и април двете страни размениха нови налози за импорта на стоки и заплахи за още, в края на май съобщение, че има съгласие за търговска сделка, успокои пазарите и инвеститорите.

Очевидно обаче проблемите в търговията за двете страни тепърва се ще се задълбочават. Китай се зарече, че ще последва бърз отговор на действията на американската администрация, които ще се изразяват в реципрочни икономически мерки.

„Китай не желае да влиза в търговска война, но китайската страна няма друг избор освен да се противопостави на това с оглед на късогледото поведение на САЩ, което ще навреди и на двете държави. Ние веднага ще представим тарифи със същия размер и сила. Всичко, което постигнахме в преговорите досега, ще бъде заличено“, се казва в позиция на китайския търговски департамент.

Китай е само един от „фронтовете“, на които се бие Доналд Тръмп в рамките на действащата търговска война. От решенията на САЩ страдат още Европа, Канада и Мексико, на които също бяха наложени тарифи – на вноса на алуминия и стоманата.