Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

Общество

15-06-2018, 15:24

Снимка:

freeimages.com/ Adam Ciesielski

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

„Седмица на отворените врати“ от 18 до 22 юни

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в болниците за диагностика и лечение на туберкулозата в цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Кампанията "Седмица на отворените врати" започва на 18 юни и ще продължи до 22 юни.
Всеки желаещ може да провери какъв е риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение и така се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
По време на кампанията, проведената през март 2018 г., общо анкетирани за туберкулоза са 3 004 лица. На 1436 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. 32 души са имали с туберкулоза и 110 са били с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение.
Инициативата се провежда от 2009 г. Тя е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.