Кмет на община Родопи на съд за щета от 575 000 лева

Крими

15-06-2018, 12:47

Снимка:

prb.bg

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Сключил договор за ремонт на път, а общината нямала пари

Обвинителен акт срещу бивш кмет на община Родопи е бил внесен от Специализираната прокуратура в съда. Обвинението е за щети в размер на 575 981,76 лева, нанесени между 2008 и 2011 г.
Ощетяването е станало чрез обществена поръчка за ремонт на пътя между селата Дедово и Равнища. В обявлението за поръчката възложителят е включил условие, че тя ще започне да се изпълнява само при наличие на осигурено финансиране в общинския бюджет. Установено е, че кметът никога не е искал от Министерството на Регионалното развитие и благоустройството финансиране за обекта. Бившият кмет е поискал финансиране за обект-ремонт на пътя с. Храбрино-Дедево, за което е получил отказ.
След проведената процедура, на 09.09.2008 г. обвиняемият е сключил Договор за извършване на строително-монтажни работи. В договора е посочено, че възложителят ще заплати на изпълнителя договорената цена след предаване на завършения обект. Поради неизпълнение на задълженията на общината, предвид липсата на финансиране, изпълнителят е завел арбитражно дело и му е присъдена сумата, ведно с неустойка за неизпълнение в размер на 10 %. Установено е, че тези разходи са възникнали, тъй като договорът не е бил прекратен при знание за липса на финансиране.