Депутатите днес не работиха – БСП саботираха кворума

„Левицата“ отказа да участва в заседанието заради три нови точки в дневния ред

Днешното заседание на парламента пропадна заради липса на кворум. Парламентарния ден беше провален от бойкот на БСП. До това се стигна, след като управляващите добавиха 3 нови точки към дневния ред, а социалистите възразиха с мотива, че било недопустимо да се внасят важни неща точно в края на седмицата. Сред точките бяха гласуването за отстраняването на шефа на НЗОК, както и предложени промени от опозицията в гражданския процесуален кодекс. 

Парламентарният контрол също отпадна, защото социалистите имаха много зададени въпроси към министри, а те щяха да бойкотират и контрола. Веднага след прекратяването на заседанието ГЕРБ и Обединени патриоти направиха съвместно изявление, на което възразиха възмущението си от поведението на „червените“. 

„Днес станахме свидетели на една просташка и хулиганска проява от страна на двама, трима депутати от БСП“, коментира председателят на групата на Патриотите Волен Сидеров. По думите му поведението им трябва да бъде порицано. 

„НЗОК се нуждае от оперативно ръководство, което да търси проблемите в сектор „Здравеопазване“, каза депутатът и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова по повод обвиненията на БСП, че управляващите бързат да отстранят Плочев, като шеф на Касата.

„Днешното недостойно поведение от страна на БСП смятам, че трябва да бъде осъдено от гледна точка на това, че това беше саботиране на законодателната дейност. Дори те бламираха собствените си законодателни предложения“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

„Отговорността за кворума в пленарна зала е на управляващото мнозинство, но няма да използвам този аргумент“, каза депутатът от БСП Жельо Бойчев. „На какво обаче бяхме свидетели днес? Видите ли БСП излязло, че е политическата сила, която саботира решенията. Кога ГЕРБ се разбра и се усети, че е загрижена за хората и защо законопроектите, за които се плачеше преди малко да бъдат обсъждани в пленарна зала, не бяха предложени при приемането на програмата за работа на НС, която се гласува в сряда сутрин“, попита той.