Живко Тодоров, ПИБ: Приемането на България в еврозоната ще повиши чуждестранните инвестиции

Приемането на България в еврозоната и въвеждането на еврото у нас ще повиши значително доверието в страната, което от своя страна ще провокира ръст в чуждестранните инвестиции. Това мнение сподели г-н Живко Тодоров, Главен финансов директор (CFO) и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка (Fibank).

По думите на Тодоров, влизането на България в еврозоната ще донесе огромни плюсове за нашата икономика.

„Еврото ще вдигне доверието в страната. Ще влязат и много външни инвестиции, нещо, което ще бъде полезно за създаването на нови работни места и подем в българската икономика“, каза банкерът.
Според него, влизането на България в еврозоната и приемането на еврото у нас няма да доведе до повишаване на цените на стоки и услуги.

„Анализът показва, че страхът от инфлация след приемане на еврото е широкоразпространен, но не е основателен. Различните изследвания на ЕЦБ и Европейската комисия показват, че в част от присъединилите се страни изобщо не се отчита увеличена инфлация от приемането на еврото. В останалите страни, където може да се говори за минимален инфлационен ефект, той не надхвърля 0,3 процентни пункта“, допълни Тодоров.