ГЕРБ искат диалог с превозвачите, БСП предлагат да им създадат браншови организации

Политика

14-06-2018, 15:58

Снимка:

Freeimages/Maciek PELC

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Автобусите в страната пък не се движеха час и половина в знак на протест

Не бихме казали категорично дали Законът за автомобилната камара ще бъде оттеглен или не, но искаме да има диалог и под такава форма сме готови на компромиси. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка със Закона за автомобилната камара и протестите срещу него. По думите му всичко, което е направено, е в подкрепа на транспортния бранш и целта е да има еднакви права за всички. Цветанов видя опит за създаване на напрежение в обществото от страна на опозицията, която иска оттегляне на законопроекта. Той каза също, че ГЕРБ ще обсъдят ситуацията с Обединените патриоти и с ВОЛЯ.

ГЕРБ обясниха, че както и досега, лицензирането на превозвачите ще минава през транспортното министерство. А Автомобилната камара се създавала, за да може по-лесно да се отстояват  правата на превозвачите.

Депутатът Георги Свиленски от БСП обясни, че законопроектът трябва да бъде изтеглен такъв, какъвто е внесен, и да се създадат няколко браншови организации. „Сектор международен транспорт, товарен – имат едни проблеми, да се обединят. Вътрешен транспорт, товарен – имат други проблеми. Да се обадинят. Автобусен транспорт… Да направят три-четири браншови организации и тези хора да комуникират с държавата“, обоснова се Свиленски.

Представители на превозвачите се срещнаха в сряда с парламентарната група на БСП и Обединени патриоти. Те искат законопроектът да бъде оттеглен. Предстоят срещи и с други парламентарно представени партии.

Днес в продължени на час и половина автобусите останаха по гарите на различните градове и не изпълняваха традиционните си маршрути в знак на протест.