Прокуратурата: От „Медицински одит“ не са ни уведомили за смъртта на 7 бебета

Открити са редица нарушения, съобщиха от държавното обвинение

През 2017 г. са допуснати редица нарушения като освобождаване на тялото на починалото лице и починали бебета, за които не е съставен констативен протокол, където да се опишат нарушенията. Няма данни прокуратурата отново да е уведомявана затова. Починалите бебета са 6-7 само за миналата година. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг за подробности около започналото разследване на длъжностни лица от Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО). По-рано през деня беше съобщено, че Върховна касационна прокуратура разследва длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в ИАМО. Проверката е установила случаи на смърт в лечебни заведения, по които Изпълнителна агенция "Медицински одит" е извършвала проверки, но не е била сезирана прокуратурата. Всички материали за смъртни случаи в болници са изпратени по компетентност на окръжните прокуратури, за да бъдат разследвани.
След извършената проверка в агенцията са установени редица нарушения, съобщи Арнаудова. Установени са също така и случаи по сигнал за настъпила смърт, без да са били извършвани някакви действия. Освен това в агенцията не са спазвани сроковете за проверките, а докладите и констатациите са забавяне с няколко месеца.
Прокуратурата е започнала проверката по сигнали на граждани. От държавното обвинение призоваха хората, които имат данни или съмнения за нарушения на агенцията да сигнализират.
Вече е предложено на Министерство на здравеопазването решения за изменения на вътрешни актове.