Патриотите искат Закон за българския език

Политика

14-06-2018, 12:21

Снимка:

Александра Милева

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Настояват за санкции между 1000 и 5000 лв. за разговор на чужд език в институциите

Обединени патриоти внасят Закон за българския език. Това обяви пред журналисти председателят на групата на партията Волен Сидеров. Той поясни, че такъв закон няма откакто е приета Конституцията. Сидеров изрази надежда, че коалиционните им партньори от ГЕРБ ще ги подкрепят. 

Лидерът на „Атака“ отбеляза, че нуждата от тази законова инициатива е продиктувана от ползването на други езици от страна на институциите и даде пример с български полицаи, на чиито униформи надписите са на английски език. 

В проектозакона са предвидени редица санкции. Като например глоба от 1000 до 5000 лв., ако в държавни институции си позволят да говорят на друг език. Други акценти в предложения закон са създаване на културен институт зад граница за българите, мобилните оператори да излъчват съобщения само на български език и всички продаващи се електронни устройства да са с кирилица. 

Инициативите на „Обединени патриоти“ продължават с други предложения за законови поправки.

„Обсъждаме с колегите закон, който да бъде насочен към възрастните хора да облекчи финансово-материално положението на пенсионерите, без това да тежи на бюджета. Става дума за една по-голяма гъвкавост, която да облекчава социално слабите“, посочи още Сидеров.