Застраховка „Гражданска отговорност” скача с до 400%

Общество

14-06-2018, 11:22

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

1000 лева за задължителната полица ще броят шофьорите с ПТП

Прилагането на системата „Бонус-малус” за шофьорите ще оскъпи застраховката „Гражданска отговорност” до 400% за нарушителите на пътя, стана ясно след като консултантът по въвеждането й „Ърнст енд Янг” представи в Комисията за финансов надзор окончателния си доклад.

Направени са 11 възможни сценария за система „Бонус-малус” в България. Те предвиждат за изрядните шофьори бонус между 7% и 40%, a за нарушителите полицата да поскъпне с между 180% и 400%. Това означава, че при сериозни нарушения на пътя цената може да нарасне между 3 и 5 пъти.

В момента цената на “Гражданска отговорност” за кола с двигател 1,6 куб. см. и собственик на средна възраст от София, който не е правил нарушения, е около 220 лв. Ако лицето причини катастрофа, полицата за този шофьор може да поскъпне до над 1000 лв. при варианта с най-голямо утежнение на цената за нарушителите.

Цената на задължителната полица ще нараства не само, ако шофьор причини катастрофа, а и ако има глоби на КАТ за нарушения, които повишават риска от катастрофа. Това са например глоби за шофиране след употреба на алкохол или с превишена скорост, отнемането на предимство и неправилно изпреварване.