Патриархът на Ерусалим провъзгласи Борисов за висш командир на ордена на Божи гроб

Свят

13-06-2018, 19:14

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

София е пример за етническа толерантност, заяви министър-председателят

Патриархът на Ерусалим Теофилос Трети провъзгласи българския премиер Бойко Борисов за висш командир на ордена на Божи гроб, като го награди със златен кръст, върху който има златна корона и звезда. Борисов бе удостоен от патриарх Теофилос Трети с Орден на рицаря на Ерусалим за неговите заслуги към православието.
Борисов изтъкна пред Теофилос Трети, че столицата на България – София, е пример за етническа толерантност. „В рамките на само един квадратен километър имаме православен храм, джамия, синагога и католическа църква“, обясни премиерът. Той допълни, че правителството е помогнало за построяването или ремонтирането на стотици църкви в България и чужбина.
По думите на Борисов Балканите са преживели много катаклизми в историята си и затова днес всички страни в региона нямат друг път, освен този към мира. Премиерът на България благодари на патриарха на Ерусалим за възможността той и българската делегация да се докоснат до това свещено и непреходно място. Бойко Борисов увери Теофилос Трети, че България подкрепя напълно Патриаршията в Ерусалим в мисията й да носи мир и разбирателство по света.
За нас е огромна чест да сте тук, в Ерусалим. Ние ви възприемаме като посланик на мира. С тези думи Патриархът на Ерусалим Теофилос Трети се обърна към Борисов. Теофилос Трети добави, че Патриаршията в Израел цени високо и е горда с добрите отношения на премиера Борисов и България с израелския народ. „Хората днес имат нужда от мир. Благодаря ви, че допринасяте за добрите двустранни отношения между нашите страни и сте възприели мисията да насърчавате мира“, заяви пред Бойко Борисов Патриархът на Ерусалим.