Законът на Валери Симеонов за шума мина на първо четене в комисия

Двойно скачат санкциите в Закона за защита от шума в околната среда

Проектът за промени в Закона за защита от шума в околната среда, чийто основен инициатор е вицепремиерът Валери Симеонов, мина на първо четене в ресорната комисия. В него са предвидени сериозни ограничения при озвучаването на всякакви заведения и се завишават глобите за нарушителите до 20 000 лв.

„Санкциите се увеличават близо два пъти“, похвали се вицепремиерът.

От Министерството на здравеопазването подкрепят внесените промени, защото 20% от европейските граждани страдат от високото ниво на шум. Данни на министерството сочат, че за 2016 г. на тел. 112 са получени  192 000 сигнали за нарушения, а за 2017 г. сигналите се увеличават до 205 000, от които  80 000 са свързани със заведения за хранене.

Промените на Закона за защита от шума предвиждат при  откриване на нови обекти РЗИ  да изисква и документ за нивото на шум. За съществуващите заведения ще се прави замерване ако има сигнал за нарушение, обясни вицепремиерът Валери Симеонов. Между 23.00 ч.  и 8.00 ч. се забранява шума и зареждането на заведенията. Всички тези ограничения не се отнасят за обществени мероприятия, организирани от конкретна община със заповед на кмета.

Контролът по спазването на разпоредбите е разделен на две, поясни вицепремиерът. За периода от 23.00 до 8.00 ч. се осъществява от МВР, а в останалото време – от РЗИ.

Депутатите от Икономическата комисия на НС изразиха притеснението си, че през октомври ще обсъждат промени в Закона за туризма, с които съгласуваните до момента санкции за нарушения в Закона за шума ще отпаднат за националните курорти. „Това е все едно да кажеш, че законът за движение по пътищата и улиците не важи за магистралите и е в интерес на една шепа почти олигарси от туризма, които са пуснали пипала в политическите среди”, подчерта Валери Симеонов.

След края на дебатите вицепремиерът отказа да обсъжда отношенията в управляващата коалиция, наричайки ги „семейна тайна“. Освен това не пожела да изкаже мнение за очакваните през есента поправки в Закона за туризма. Мотивът му – дотогава можело да стане всичко, включително и да не е вече министър.