Изпълнителният директор на Европейската тенис федерация на посещение в София

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с изпълнителния директор на Европейската тенис федерация Томас Хамерл, който е в България, за да се запознае по-отблизо с работата на Българската федерация и условията за практикуване на този спорт.

Кралев запозна госта си със съвместните програми за хора с увреждания и „Тенисът – спорт за всички“, които ММС реализира с БФТ.

„В отлични отношения сме с Българската федерация по тенис, които се справят отлично с работата си, особено с подрастващите. За това и получават нашата подкрепа“, каза Кралев.

Министърът и Хамерл обсъдиха развитието на тениса сред подрастващите, както на национално, така и на европейско ниво. През изминалата година за първи път в историята на българския тенис 12 състезатели до 14-годишна възраст бяха в топ 100 на европейската ранглиста. Две от най-добрите ни деца до 14 г. - Катерина Димитрова и Динко Динков бяха избрани в отбора на Тенис Европа до 14 г. В европейската ранглиста до 16 г. имаме шест състезатели при момчетата в първите 100 (Антъни Генов e 7-ми, Пьотр Нестеров -29-ти, Максим Хорозов – 49-ти, Николай Неделчев – 64, Марио Радев – 71, Самуил Конов – 78). България е домакин и на 10 международни турнира за юноши и девойки.

Томас Хамерл сподели, че е останал много доволен от видяното по време на престоя му в България.

„Българската федерация по тенис върши отлично своята работа. Стефан Цветков е много добър президент, който има изключително сериозни международни контакти. Посетих и Националния тенис център, който предлага отлични условия“, каза Хамерл.

Министър Кралев и гостът му обсъдиха и сериозните проблеми с уреждането на мачове и черното тотото, които има в тениса.

На срещата присъства и генералният секретар на нашата федерация Катерина Генова, която уведоми министъра, че централата е спечелила субсидия в размер на 30 000 долара от Международната тенис федерация, които ще бъдат използвани за изграждането на три твърди корта на Националния тенис център.