Вече и официално – червените подметки са запазена марка само на Кристиан Лубутен

Арт и Стил

13-06-2018, 12:14

Снимка:

Christian Louboutin

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Френският дизайнер спечели дело в Съда на Европейския съюз

Известният дизайнер на луксозни обувки Кристиан Лубутен може да претендира за уникалния характер на известните си червени подметки, тъй като един цвят може да бъде внесен и регистриран като марка. Това реши Съдът на Европейския съюз в Страсбург.

Френският дизайнер опита да защити правата си в Холандия, където поиска съд да забрани на веригата „Ван Харен“ да продава своя версия на обувките на висок ток с червена подметка. Холандският съд трябваше да изясни дали Директивата на ЕС за търговските марки прави разлика между форма на обувката и използвания върху нея цвят.

Съдът на Европейския съюз прие, че цветът е характерен елемент, отделен от формата на обувките, която обикновено не попада под защитата на европейското право за търговска марка.

Така „Maison Christian Louboutin” получи право да създаде монопол върху дамските обувки на висок ток с червена подметка. Илейн О'Хеър от адвокатската кантора „Stevens & Bolton коментира“, че „модната индустрия ще приветства тази победа за Лубутен и особено брандовете, разчитащи на специфични цветове, цветови комбинации или десени, поставяни на продуктите като знак за автентичност“.