Кралев: Технологиите правят спорта не само по-справедлив, но и по-достъпен

Спорт

12-06-2018, 17:08

Снимка:

ММС

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Министърът на младежта откри конференцията „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри конференцията „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“. Това е последното събитие в сферата на спорта от Българското председателство на Съвета на ЕС, което се организира от Министерството на младежта и спорта и е съфинансирано по програма „Еразъм+“. Неговата основна цел е да се обменят мнения как иновациите и новите технологии могат да допринесат за това традиционните спортове и игри да бъдат използвани за по-добра физическа активност на населението.
„Спортът сближава хората, улеснява интеграцията, промотира ценности и помага за успешна превенция срещу насилието. Ние трябва да разчитаме на огромната мощ на спорта, която ще ни улесни при интеграцията на нови държави, ще ни помогне в борбата с радикализацията и ще ускори реализирането на целите на ЕС. Запазвайки спорта чист, ние можем да разчитаме не само на неговата здравословна роля, но и на голямата му обединителна и възпитателна сила“, заяви пред делегатите министърът.
Красен Кралев подчерта, че в съвременния свят спортът е пресечна точка на древни традиции и модерни технологии.
„Спортът помага на обществата да запазят своята идентичност и да съхраняват своята национална памет, а традиционните спортни занимания от миналото придобиват все по-голяма популярност сред младите хора. В същото време всеки любител спортист има достъп до най-високите технологични иновации. Вече може да правите джогинг и да карате колело в собствения си хол. Свидетели сме на изобретяването на симулатори по всевъзможни видове спорт, които максимално се доближават до реалните условия, в които те се практикуват“, каза Кралев.
Министърът изтъкна, че в момента всеки желаещ може да се сдобие с най-новите технологии, най-новите съоръжения и екипировка, дори с тези, с които ще играят отборите на стартиращото в четвъртък Световно първенство по футбол.
„В същото време футболът все още се играе по правила, които в основата си са на повече от 100 години и хората продължават да ценят красивата и честна игра. Навлизането на технологии като наблюдение на голлинията и видеоповторения са пример за това как иновациите могат да бъдат успешно прилагани, за да се запази феърплеят“, подчерта Кралев.
Той изтъкна факта, че след сериозни тестове през последните две години системата ВАР ще бъде използвана за пръв път на Световно първенство по футбол по време на Мондиала в Русия.
„Както казва президентът на ФИФА Джани Инфантино, ВАР няма да реши 100 процента от проблемите, но ще бъде чудесна помощ на съдиите. Всеки, който седи у дома и гледа мача знае дали реферите са допуснали грешка, а такива се случват, защото те са човешки същества. Единственият, който до въвеждането на ВАР не подозираше какво се случва беше именно човекът, който взима решенията“, допълни Кралев.
Видеоповторенията вече са част от много спортове и допринасят за по-справедливо решаване на спорните ситуации, които се случват за част от секундата. Такива има във волейбола, тениса, борбата, художествената гимнастика, фехтовката и други. В съвременния свят на интернет благодарение на т.нар. лайвстрийм, чието осигуряване е изискване за много от международните федерации, фенове вече могат да гледат наживо почти всяко състезание по света, дори то да не се излъчва по телевизията.
„Съвременните технологии правят спорта не само по-справедлив, но и по-достъпен за зрителите. Младите хора неминуемо използват модерните технологии и ние трябва да насочим усилията си към това чрез тях да им покажем красотата на отделните видове спорт и възможностите за тяхното практикуване, за да ги мотивираме към системна физическа активност“, каза министърът.
Красен Кралев направи и кратка ретроспекция на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на спорта. Кралев обяви, че борбата с употребата на допинг както в професионалния, така и в масовия спорт остава негова лична кауза, за която ще работи с всички сили и в бъдеще. Министърът гарантира, че ще продължи да участва активно и в търсенето на разумно решение на конфликта между Международната федерация по баскетбол ФИБА и Евролигата, като се надява конкретен резултат да има още по време на председателството на Австрия, с която ММС е в отличен синхрон. България ще продължи да работи активно и срещу манипулирането на спортни състезания – тема, която по категоричен начин върнахме в дневния ред на ЕС, след като беше в застой през последните години.
При откриването на конференцията видео обръщение към гостите отправи Мария Габриел, Еврокомисар с ресор Дигиталната икономика и общество. В събитието участват президентът на Европейската конфедерация по волейбол (СЕV) Александър Боричич, директорът за иновации, международно сътрудничество и спорт, Генерална дирекция „Образование и култура“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, заместник-председателят на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Стефан Апостолов, заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев, спортният автор и журналист Иво Иванов, представители на Съвета на Европа, Европейския олимпийски комитет, ООН, Международна асоциация спорт за всички (TAFISA), Европейска платформа за иновации в спорта (EPSI), УЕФА, Английската висша лига, Германската футболна асоциация и др.
Конференцията беше предшествана от среща на Генералните директори за спорта в ЕС, на която държавите-членки се обединиха около убеждението, че Конвенцията от Маколин за манипулирането на спортни състезания трябва да влезе в сила възможно най-скоро, а пътят към това е постигане на консенсус на политическо ниво в ЕС. Беше обсъден също изборът на представители на ЕС в Управителния съвет и Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция и начинът, по който ще функционира новата програма „Еразъм+“. Участниците изразиха единодушно възхищение от начина, по който България е координирала общата позиция на ЕС при преразглеждането на Световния антидопингов кодекс.
Бяха представени приоритетите и събитията в сферата на спорта на бъдещото Австрийско председателство на Съвета на ЕС – конференция „Икономическо измерение на спорта“, семинар на тема спорт и физическа активност на работното място „Спорт и здраве“, „Борбата срещу употребата на допинг“, която ще продължи с втората фаза на преразглеждането на Световния антидопингов кодекс. Ще продължат и консултациите по раздел „Спорт“ на програмата Еразъм+.