Министър Кралев: Правим всичко необходимо за контрол на федерациите - bulgaria.utre.bg

Министър Кралев: Правим всичко необходимо за контрол на федерациите

12 юни 2018, 16:29 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    ММС

Съдействаме на прокуратурата, увери министърът на младежта и спорта

„Правим всичко нужно за контрол на федерациите. Подкрепяме действията на прокуратурата относно проверката на Българската федерация по ски.“ Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който коментира проверка по сигнал на Политическа партия „Зелените“, в който се твърди, че има незаконосъобразно разходване на средства за субсидиране на Българска федерация по ски.

„Ние подкрепяме абсолютно всички действия на прокуратурата. Наясно сме с тази проверка от март месец. Предоставили сме всички документи, които са ни искали. Това са 16 класьора с папки, като има още 100 класьора, тъй като периодът, който се разглежда е много голям. За тях сме отправили покана до прокуратурата да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията и на място. Това е огромен обем от информация, който обхваща работата на 8 различни екипа от 2003 г. до сега“, каза Кралев.

Министърът добави, че може да коментира само периода, в който неговият екип е работил в ММС. „Правим всичко възможно максимално добре да контролираме начина, по който и федерациите, и клубовете разходват средствата си. Ние обаче не сме разследващ орган. Нашата дейност също се проверява от АДФИ и Сметната палата. Постоянно ни проверяват и сме под мониторинг. Ние съответно правим мониторинг на организациите, с които работим и ползват държавни средства. Отново подчертавам, че ние подкрепяме действията на прокуратурата и ще съдействаме напълно. След като има подаден сигнал и някакви съмнения, трябва да се стигне до края, за да може тези съмнения евентуално да отпаднат“, допълни министърът. Красен Кралев подчерта, че е сигурен в хората, с които работи и няма съмнения за злоупотреби.

„Ние извършваме постоянно проверки на федерациите и клубовете по различните програми, по които ги финансираме и сме изключително строги и безкомпромисни. Мога да Ви дам няколко конкретни примера. Миналата година имахме установени нарушения в програмата „Спорт за децата в детските градини“. Веднага клубовете, които имаха нарушения възстановиха парите, а програмата беше спряна. „Научи се да плуваш“ е друга програма, в която установихме пропуски. Средствата бяха възстановени от клубовете, а програмата реформирана. Така че ние извършваме огромен по обем работа за контрол на клубове и федерации. Но в рамките на правомощията и компетенциите, които имаме. Спомнете си за федерацията по шахмат. Ние установихме, че там има злоупотреби. Прокуратурата още работи по този казус, но това е благодарение на нашата дейност“, каза Кралев.

Министърът подчерта още, че проектите, с които кандидатстват федерациите и клубовете по отделните програми минават на одобрение от различни комисии. ММС финансира федерациите по серия от програми за различни дейности – масов спорт, детско-юношески спорт, елитен спорт, домакинства.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета