Разбиха организирана престъпна група за данъчни измами - bulgaria.utre.bg

Разбиха организирана престъпна група за данъчни измами

12 юни 2018, 15:54 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    МВР

Само за 4 месеца тарторът осуетил плащането на ДДС в размер на 900 хил лв.

Разбита е организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери, съобщиха от МВР. При операцията, проведена от ГДБОП и Специализираната прокуратура, е прекратена престъпна дейност, нанесла сериозни щети на републиканския бюджет.
Операция е била проведена на 4 и 5 юни тази година. Разследвана е организирана престъпна група, ръководена от собственик и управител на търговско предприятие за производство и търговия с млечни изделия на територията на област Велико Търново. Според събраните данни той е организирал престъпната дейност и под контрола на групата е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит. В рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 хил. лв. На тарторът на групата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.
За ръководство на организирана престъпна група и осуетяване на плащането на данъчни задължения в особено големи размери, законът предвижда освен лишаване от свобода и конфискация на имущество. Затова днес в Специализирания наказателен съд е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество на извършителя на данъчното престъпление. По делото предстои да бъдат обвинени още двама души. Установено е, че единият от тях е осигурявал фактури, по които не са били налице реални доставки и въз основа на тях дружеството – ползвател на предимството от данъчната измама, е приспадало данъчен кредит. В последните 2,5 г. производителят е реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв, а е платил данъчни задължения от 47 хил. лв. Неплатен данък за 900 хил. лв. е установен като неплатен за период от само 4 месеца.
В хода на операцията, проведена на територията на областите Русе, Пазарджик, София, Велико Търново и Търговище, са извършени действия по разследването на 21 недвижими имота - 14 офиса на фирми и счетоводни кантори и 8 адреса на физически лица. Извършени са и 14 лични обиска иззети са компютърни системи, счетоводни и други документи, които имат отношение към разследването. От имот в софийското с. Бистрица са иззети схеми, онагледяващи престъпната дейност, разпитани са множество свидетели, допълни наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Крими