„AES“ внася в енергийното министерство анализ за дългосрочните договори

Портфейл

12-06-2018, 14:57

Снимка:

http://aes.bg

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Анализът ще е готов и изпратен до края на месец юни

До края на месец юни „AES Гълъбово“ ще изпрати в Министерството на енергетиката свой анализ по отношение на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията, произведена от централата. Изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет коментира, че се надява в рамките преговорен процес с българското правителство да се договорят условия, които да позволят едно устойчиво развитие на централата.
До момента с ресорния министър Теменужка Петкова са обсъдени 3 варианта за прекратяване на дългосрочните договори на НЕК и „AES Гълъбово“. Възможно е да се пристъпи към едностранно прекратяване на 15-годишния договор, които изтича през 2026 година. Другата възможност е да се подпише договор за разлика – модел, по който компанията продава тока си на енергийната борса и получава разликата до себестойност, и третият вариант е цялостно компенсиране на невъзстановяемите разходи.
Българското правителство е избрало последният, сподели Маркет. „ Кабинетът ни предостави методология за изчисляването на невъзстановяемите разходи, по която работим. Анализът ще бъде началото на един преговорен процес, за който не мога да кажа колко ще продължи. Надявам се в рамките на преговорите да постигнем максимално ползотворни резултати както за българската страна, така и за нас като инвеститор“, допълни той.