Министерство на младежта и спорта: Оказваме пълно съдействие на прокуратурата

Общество

12-06-2018, 13:41

Снимка:

ММС

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Готови сме да предоставим всички необходими за проверката документи, увериха от ММС

Министерство на младежта и спорта (ММС) е оказало пълно съдействие на Върховна касационна прокуратура (ВКП) и остава в готовност да предостави всички необходими за проверката документи на разследващите органи. Тази готовност заявиха от спортното министерство, след като стана ясно, че Прокуратурата извършва проверка по сигнал на Политическа партия „Зелените“. В сигнала се твърди, че има незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски.
На 12.03.2018 г. в Министерство на младежта и спорта е постъпило писмо от ВКП с искане за предоставяне на информация дали и за какво са отпускани финансови средства на сдружение „Българска федерация по ски“ от 2003 г. до настоящия момент. От прокуратурата са поискани заверени копия от всички документи – заявка, отчети, документи за извършени проверки по усвояване на средства, платежни нареждания и др. В срок, на 20.03.2018 г. ММС е предоставило на ВКП справка за преведените средства от страна на ММС към Българската федерация по ски, както и класьори- 16 бр., съдържащи проекти, договори и съдържателни отчети по години, от 2007 г. до 2018 г., налични в архива на ММС.
В Министерството се съхраняват голям обем документи /над 100 пълни, големи класьори/ поради което ММС е отправило покана до ВКП да изпрати свой служител, който да извърши проверка на документацията и на място, посочват още от ведомството.
По-рано през деня стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров предлага на премиера Бойко Борисов да бъде изменен концесионния договор за Национален парк "Пирин" с "Юлен" АД. Предложението касае същия сигнал на партия „Зелените“ , а в него се твърди, че има закононарушения и престъпления във връзка с изпълнението на договора за концесия, както и за незаконно разходване на средства.