Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месеца

Политика

12-06-2018, 11:31

Снимка:

Freeimages/Csongor Varga

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Газопроводът за Турция е разширен

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм. Срещата се проведе в Измир , където премиерът бе поканен да е гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение „Недялско“  ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката  от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока- от Турция към България.

Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, каза Борисов. Двамата премиери отбелязаха ръста в икономическите отношения между България и Турция.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.