БиБиСи: Корея подписа да се откаже от ядрената си програма

Свят

12-06-2018, 10:36

Снимка:

КАДЪР/YOUTUBE

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Срещата Тръмп-Ким – три ръкостискания, усмивки и мили думи

Ким Чен-ун обяви, че светът ще види огромен напредък

Важен, сложен, исторически – така описаха документа, под който сложиха подписите си американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Официално обаче не дадоха подробности за съдържанието. На въпрос има ли съгласие за денуклеаризация от страна на Пхенян Тръмп обяви: „Започваме този процес много бързо“.

Малко по-късно БиБиСи разпространи информацията, че Северна Корея се е съгласила на пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Ключовите моменти в подписания документ са:

  1. Съединените щати и КНДР се ангажират да установят нови отношения между САЩ и КНДР в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и просперитет.
  2. Съединените щати и КНДР ще обединят усилията си за изграждане на траен и стабилен мирен режим на Корейския полуостров.
  3. Потвърждавайки декларацията на Панмунджом от 27 април 2018 г., КНДР се ангажира да работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров.

 Тръмп и Ким обявиха, е са загърбили миналото и са изградили чудесни отношения. И по време на подписването на документа имаше три ръкостискания, а американският президент обяви, че ще покани Ким Чен-ун в Белия дом.

Официално обаче съдържанието на важния документ ще бъде обявено малко по-късно. Вероятно пресконференцията ще бъде дадена само от Доналд Тръмп, тъй като се очаква Ким Чен-ун вече да е напуснал Сингапур.