Социалният министър Бисер Петков подаде оставка

Политика

11-06-2018, 17:44

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Причината - Напрежението около децата с увреждания

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от Министерски съвет.

В разговор с премиера, министър Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

Тази сутрин министърът на труда и социалната политика коментира пред БНТ политиките за интеграция на хората с увреждания. Петков заяви, че е разговарял с майките на деца с увреждания по време на протеста пред Народното събрание, техни представители са включени в работната група, която подготвя нов закон за хората с увреждания, който да удовлетвори техните искания.

По повод личната помощ майки на деца с увреждания предлагат нов закон, разработен заедно с омбудсмана Мая Манолова и юристи. Целта е да се премахне проектният принцип при отпускане на асистенти и вместо това да се въведе индивидуален подход.

Министър Петков подчерта, че все още не са запознати с този проект на закон за личната помощ. Принципно нямат различия с майките на деца с увреждания, въпросът е как да се реши този въпрос. Според него законът за личната помощ е закъснял. Той допълни, че се работи по нов закон за хората с увреждания и подготовката на друг закон - за социалните услуги. В тези закони може да се уреди хората с увреждания да получават директни плащания, с които те да си осигуряват асистенти, коментира той.

В три града вече има протест на родители на деца с увреждания. Първата палатка бе разпъната пред парламента на 1 юни. От тази сутрин палатки има и в Бургас и във Варна.