Търговската война ЕС-САЩ ще засегне българското земеделие и автомобилостроене

Свят

11-06-2018, 14:33

Снимка:

Freeimages/Lotus Head

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Икономисти:Целта е част от страните в ЕС да преминат на двустранно договаряне със САЩ за митата

Търговската война между САЩ и ЕС, в основата на която е икономическият протекционизъм на президента Доналд Тръмп, най-осезателно ще засегне производството на части за автомобилната индустрия и стоманодобива, а впоследствие и земеделския сектор при суровините. Това е прогнозата на трима професори от Съюза на икономистите в Българя. Според професорите – Татяна Хубенова, Искра Балканска и Стефан Стефанов търговският спор ще ни засегне и като потребители. България е по-активната страна в двустранния стокообмен със САЩ. Ние изнасяме компоненти, платки и елементи за IT сектора, продукти на машиностроенето и др. Вносът ни е по-малък – текстил, алкохол, мотори и други стоки с доказано качество. Именно за тях ще плащаме по-скъпо или ще им намерим аналог, след като ЕС увеличи митата като реципрочна мярка на действията на администрацията на Тръмп.

Проф.д-р Татяна Хубенова припомни, че от април 2017г. САЩ започна разследване на всички нарушения на световната търговска практика и като резултат от 1 юни наложиха мита от 25% за стоманата и 10% за алуминиевите изделия на вносителите от ЕС, Канада и Мексико. Мярката беше сред предизборните обещания на Доналд Тръмп, според когото вносът на стомана и алуминий застрашава националната сигурност на САЩ. От своя страна Европейската комисия изготви черен списък с близо 340 вида стоки, които ще бъдат обложени с 10 до 50 процента вносно мито. Така голяма част от продукцията, подготвяна от европейските предприятия за износ през океана ще остане непродадена, което ще постави под въпрос съществуването на хиляди предприятия и работни места.

Според проф. Искра Балканска в следващите месеци някои от страните в ЕС ще започнат двустранни преговори със САЩ относно митата. Проблемът е, че системата за решаване на спорове в рамките на Световната търговска организация, която следва да има 7 члена, вече е блокирана. Американската страна не е дала мандат на двама свои представители и така понастоящем системата работи изключително трудно с 5 члена.  Един от тях също ще напусне до края на годината, заради изтекъл мандат и така акцентът за урегулиране на споровете ще бъде на  двустранно равнище.

Опитът на Тръмп посредством митата да решава популистки въпроса с огромния търговски дефицит на САЩ, който вече е 800 млрд.дол. годишно, ще прерастне в политика на изолационализъм, уточни проф. Стефан Стефанов. Така САЩ напада „своите партньори” и техните водещи световни производители с една експортно ориентирана политика. По оценки на американски икономисти това ще доведе в началото до загуба на 200 000 работни места, а при контрасанкции към САЩ – на 630 000.