Русия и Китай с общ проект – Евразийско партньорство

Путин покани страните от Шанхайската организация за сътрудничество

Русия и Китай заедно разработват нов проект за Евразийско икономическо партньорство. Това стана ясно от речта на руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на страните от Шанхайската организация за сътрудничество. Държавният глава отправи покана за участие в проекта към всички участници на форума в Шанхай.

В Шанхайската организация освен Китай и Русия пълноправни членки са още Индия, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. В партньорството обаче участват и държави като Иран, Афганистан, Монголия и Турция.

„Възползвайки се от случая искам да поканя представителите на вашите страни да участват в първата среща на ръководителите на регионите от държавите членки на ШОС и във форума на малкия бизнес на ШОС и БРИКС, които ще се състоят в Русия“, заяви Путин.

В речта си руския президент се спря и на необходимостта от по-добра координация на проектите по Евразийския икономически съюз, както и на китайския мегапроект „Един пояс, един път“, който цели да свърже Азия с Евразия и Европа.