Под дъжда – София Прайд 2018

Общество

09-06-2018, 18:29

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Джамбазки с пожелание към гей парада - проливен дъжд, бури, гръмотевици и локална градушка

Събитието се охранява от патрули, конна полиция и жандармерия

Различно хора, но с равни права. Под това мото протича традиционният София Прайд. Хиляди хора с различна сексуална ориентация и подкрепящи ги техни приятели се събраха в центъра на столицата.

В охраната на събитието се включиха над 1 500 полицаи от СДВР, подпомагани от ГД „Национална полиция“, жандармеристи и конни полицаи.

„Имаме рекорден брой бизнеси, които ни подкрепят. Можете да видите няколкото шатри, които са на нашите спонсори. Другото е рекорден брой подкрепящи ни посолства – 24. Досега не сме имали толкова много. Надяваме се да направим и рекорд с бройката. Миналата година бяхме 3000, а сега очакваме 4000 души. Времето не е в наша полза“, заяви един от организаторите Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

След самото шествие ще се проведат и няколко автърпартита в заведения, които подкрепят идеята. Организаторите обвиха разочарование от отпора на Българската православна църква.

„За нас е тъжно, че Светият Синод някак си формулира само негативни послания. Знаете през 2012 г. един свещеник призова камъни да се хвърлят срещу София Прайд – отец Евгени, но църквата не се разграничи от него. Ние приемаме някой да не е съгласен с нас, но е хубаво той ясно да осъжда призивите за насилие. Надяваме се да имаме продуктивен диалог с църквата. Знаете, че в САЩ има евенгелистки църкви, които ни подкрепят“, обясни Стоянов.