Под дъжда – София Прайд 2018 - bulgaria.utre.bg

Под дъжда – София Прайд 2018

09 юни 2018, 18:29 | Моника Гаджанова
  • Снимка:
    Моника Гаджанова

Събитието се охранява от патрули, конна полиция и жандармерия

Различно хора, но с равни права. Под това мото протича традиционният София Прайд. Хиляди хора с различна сексуална ориентация и подкрепящи ги техни приятели се събраха в центъра на столицата.

В охраната на събитието се включиха над 1 500 полицаи от СДВР, подпомагани от ГД „Национална полиция“, жандармеристи и конни полицаи.

„Имаме рекорден брой бизнеси, които ни подкрепят. Можете да видите няколкото шатри, които са на нашите спонсори. Другото е рекорден брой подкрепящи ни посолства – 24. Досега не сме имали толкова много. Надяваме се да направим и рекорд с бройката. Миналата година бяхме 3000, а сега очакваме 4000 души. Времето не е в наша полза“, заяви един от организаторите Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

След самото шествие ще се проведат и няколко автърпартита в заведения, които подкрепят идеята. Организаторите обвиха разочарование от отпора на Българската православна църква.

„За нас е тъжно, че Светият Синод някак си формулира само негативни послания. Знаете през 2012 г. един свещеник призова камъни да се хвърлят срещу София Прайд – отец Евгени, но църквата не се разграничи от него. Ние приемаме някой да не е съгласен с нас, но е хубаво той ясно да осъжда призивите за насилие. Надяваме се да имаме продуктивен диалог с църквата. Знаете, че в САЩ има евенгелистки църкви, които ни подкрепят“, обясни Стоянов.  

Етикети
София прайд


Коментари (1)

Потребител
муспи
По въпроса за "църквата": Министерството на култовете е упълномощено да донесе до лоялния български народ, че вече работи по създаването на гей манастири и гей детски школи към тях, във връзка с еврейския план за форсиране на Демокрацията.
10 юни, 03:20 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета