Горанов: Дебатът за кохезионната политика няма да е лесен

Твърде амбициозно е в рамките на сегашния мандат да успеем да се договорим

ЕК насърчава една силна Кохезионна политика. Това заяви българският финансов министър Владислав Горанов, който участва във Конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г. в София. Събитието е част от българското председателство на Съвета на ЕС.

Според Владислав Горанов страните-донори в ЕС няма да са особено доволни. „Дебатът на финансовите министри по този въпрос няма да е лесен“, убеден е той. Българският финансов министър подчерта, че той като председател на Екофин подкрепя предложението на ЕК.

Горанов заяви, че е впечатлен колко много иска да постигне Общността с едва 1% от общия си доход. Броят на общите политики се увеличава, а ресурсът е лимитиран. Предизвикателствата според Горанов обаче се увеличават.  

Сред тях са както охраната на границата, така и потенциалните икономически противопоставяния, които поставят под риск бъдещата конкурентоспособност на Европа.

„Общите ценности ще се изградят при постигане на съгласие. Ако съюзът избере да пести, ще отчужди някои свои региони“, подчерта финансист Номер 1 на България.