Министър Кралев: Сякаш се забравя, че БСТ е най-големият спомоществовател на българския спорт

Възможни са огромни загуби за българския спорт, предупреди спортният министър

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изрази притеснение от предложените промени в Закона за хазарта. „Разбирам моралните мотиви на вносителите, но нещата са сложни. Изненадан съм, че се коментират предимно последиците върху частния сектор“, заяви министър Кралев пред журналисти. И обясни, че готвените промени биха засегнали пряко българския спорт. 

Българският спортен тотализатор е най-големият инвеститор в родния спорт. Бюджетът е около 75 млн., 27 млн. лв. са предвидени да влязат в Тотото, това е 1/3 от бюджета, обясни министър Кралев. По думите му готвените забрани в Закона за хазарта могат да доведат до спад на оборота на Тотото с 10% и това би довело до неизпълнение на бюджета. „Ако за частните компании е допустима загуба от 20-30%, то в Българския спортен тотализатор и Министерството на младежта и спорта 3 млн. лв. загуба означава, че няма да можем да изпълним бюджета“, допълни спортният министър.

В момента експерти на ведомството работят, за да бъде дадено становище по готвените промени в закона. Ако думата "забрана" се замени с "регулация", нещата ще си дойдат на мястото, смята Кралев. И подчерта отново, че българският спорт е много зависим от работата на Българския спортен тотализатор. „Всеки лев ни е ценен, защото бюджетът за спорт е недостатъчен и всяка федерация се бори да изразходва оптимално средствата“, обобщи министър Кралев.

Откакто Красен Кралев е министър се отпускат държавни средства за футбол, отбеляза от своя страна Боби Михайлов, президентът на БФС. 

Двамата с министър Кралев присъстваха на връчването на близо 3 000 топки на отборите от Първа, Втора и Трета лига, както и на детско-юношеските школи, осигурени от Министерството на младежта и спорта, Българският спортен тотализатор и Българският футболен съюз. Кралев отново изтъкна доброто партньорство между ММС и БФС през последните години. „Футболът е най-масовият и най-практикуван спорт и заслужава нашата подкрепа“, каза Кралев. Той добави, че за трета поредна година ще се реализира и Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, в която ще се включат 16 клуба с отбори до 15, до 17 и до 19 години. 

Красен Кралев каза още, че продължава програмата за реновиране на футболните стадиони и финансирането на Програмата за развитие на детския футбол за деца между 10 и 14 години, по която почти всяка година се отчита повишен интерес и участват над 8000 деца.