Борисов: Благодарение на кохезионната политика усвоихме над 20 млрд. лв.

Политика

08-06-2018, 10:33

Снимка:

България утре

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Имаме нулев миграционен натиск, увери министър -председателят

„Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на Конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г. „Всичко добро, което сме направили в последните години за над 20 млрд. лв., сме го направили по тези програми. Това дава възможност за повече инвестиции, повече БВП, квалификация на хората, които упражняват труда си и разбира се свързаност между континентите. Ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е изключително важна. То не е само в сферата на инфраструктурата, но в същото време и конкурентоспособност, дигитална, енергийна свързаност“, заяви Борисов. По думите му кохезионната политика е политика, която може да събира доста сфера на ЕС.
„Всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне ЕС и в следващата финансова рамка до 2027 г. липсват доста милиарди. В същото време Европа е амбициозна. Имаме още няколко важни теми – киберсигурност, дигитална инфраструктура, обща европейска отбрана, миграционната криза“, допълни премиерът. И каза още, че българското председателство полага огромни усилия и за решаване на този въпрос –„ Дъблинският процес, това, което сме се договорили, да се намери някакъв разумен компромис“, допълни премиерът.
Той подчерта, че всеки следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, да страдат и всички имат една притегателна точка, наречена Европа. „България стриктно си спази ангажиментите като външна шенгенска граница на ЕС, но имаме нулев миграционен натиск и споразуменията ни с Турция работят перфектно“, допълни министър-председателят.
„В днешния ден, отчитайки тези нови предизвикателства, а те нито са нови, нито ще престанат, с решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по темата, засичаме все повече мигранти и от Иран. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят по сигурно място за живот. Те живеят днес, ако се поставим на мястото на сирийците, иракчаните или либийците и си представим, че на нашите деца и внуци училището или болницата им са разрушени, как бихме подходили?“, попита премиерът. И допълни, че всеки би търси място, където децата му да растат в мир.
Той коментира и ситуацията на Западните Балкани, „защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше преди 20 години – войната в Косово, масовите гробове“. Според него на Балканите всичко се случва много бързо и след това се пренася на европейския терен. „Вълшебната дума е свързаност“, каза Борисов.