Бивш депутат от БСП е дал държавна земя на жена си

Крими

07-06-2018, 16:45

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Като шеф на ОД “Земеделие“ във Варна Георги Борисов е помогнал на жената, с която има две деца

Бивш шеф на Областна дирекция „Земеделие“ във Варна е дал държавна земя на жената, с която има две деца. Това става ясно от сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която е установила конфликт на интереси.

Става въпрос за Георги Христов Борисов, който е бил депутат от БСП в 42-то Народно събрание, съобщава offnews.bg.

Той е сключил договор с фирмата "Нептун-2", в която самият Борисов е бил управител.  При сключването на договора начело на фирмата е Камелия Ангелова Пархова. Тя и Борисов не са женени и по документи дори живеят в различни градове, но имат две деца. Договорът е за безвъзмездно отдаване на държавна земя от 754,193 декара за ползване за срок от 50 години с цел отглеждане на орехи.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество започва проверка след подаден сигнал. Констатирани са нарушения по тогава действащия Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Проверката е установила, че пет месеца след назначаването си като директор на ОД „Земеделие“-Варна, Борисов е упражнил правомощията си в частен интерес. В условия на конфликт на интереси е подписал договор за аренда с фирмата, чийто съдружник е жената, с която се намира във фактическо съжителство.

Борисов е извършил и още едно нарушение – не е депозира декларация за конфликт на интереси при обявяване на класирането на участниците в търга, а законът е предвиждал такава възможност.  В такъв случай той е можел да си направи самоотвод.