АЕЦ „Белене“ може да бъде готова в следващите 7-8 години

Портфейл

07-06-2018, 14:03

Снимка:

Министерство на енергетиката

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парламентът реши: Ще се търсят възможности за изграждане на АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова: Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден

Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде готов до 7-8 години. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в парламента. След като Народното събрание реши да й възложи мандат да търси инвеститори и възможности за изграждането на електроцентралата, Петкова коментира, че ръцете на правителството вече са развързани. 

"Мораториум върху проекта "Белене" няма и никога не е имало такъв. Това което НС прие днес със свое решение, е да се възобновят действията, свързани с възможността за реализация на проекта АЕЦ "Белене", посочи министърът. По думите й е много важно процедурата да бъде добре конструирана. Да бъде максимално публична и прозрачна.

"Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден. Надявам се да се появяват и някакви нови инвеститори", обясни Петкова.

Тя поясни че това решение, което НС е взело през 2012 година е подкрепящо действията на правителството тогава.

"Това е политическа оценка към онзи момент", отбеляза енергийният министър. 

Петкова подчерта, че това решение, което се взима днес, е новата воля на българския парламент. "Националната електрическа компания трябва да направи пазарна оценка на активите, които притежаваме от този проект и да вървим напред", допълни още министърът на енергетиката.