Ток и парно поскъпват от 1 юли, решават с колко на… 1 юли

Портфейл

07-06-2018, 13:41

Снимка:

Плевен утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЕВР: Ако се запази високата цена на нефта, скачат цените на природния газ, парното и тока от 1 юли!

Решението ще бъде взето на закрито заседание

Ток и парно поскъпват със сигурност от следващия месец. На този етап обаче все още не е сигурно с колко. Причината – в изчисленията към днешна дата не е отразено исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на газа с 16 на сто. Ако цената на газа наистина поскъпне с над 5%, от юли със сигурност ще поскъпне още както цената на тока, така и на парното и топлата вода. Окончателните цени ще станат ясни на закрито заседание на КЕВР на 1 юли.

Според сметките преди окончателното решение за газа, цената на тока за бита ще скочи за абонатите на ЧЕЗ с 1,7%, за тези на ЕВН – 1,8%, а за клиентите на "Енерго Про" с 2,6%.

От заявленията на топлофикациите в КЕВР става ясно, че най-голямо поскъпване е поискала бургаската топлофикация – 9,06%, Топлофикация-Плевен – 6,12%, Топлофикация-Перник иска – 4,16%, а тези в Русе и Сливен – над 3% За София предлаганото поскъпване е с около 1,5%. За Пловдив парното дори може да поевтинее. В момента цената на топлинната енергия в столицата е 79 лева за мегаватчас, а в Пловдив – 82 лева.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че не може да се направи ново извънредно обществено обсъждане на 14 юни, както искат гражданските сдружения. Причината е, че нормативната база строго разписва тези срокове и Комисията трябва да има решение на 1 юли, както за цената на топлинната и електрическа енергия, така и за цената на природния газ.

Иванов е категоричен, че няма буфери в енергийната система, които да компенсират новото поскъпване на „синьото гориво“. Той настоя, че Комисията ще се постарае да вземе едно справедливо решение, но не може българският регулатор да промени цени, по които природният газ достига до територията на страната.

„Ние не можем да влияем на цените на един външен доставчик. На международните пазари цената на суровия петрол и на природния газ държат изключително високи нива”, коментира председателят на КЕВР.

Относно заплахите на гражданските сдружения, че ще се обърнат към съда за ценовите решения на КЕВР, председателят на регулатора заяви, че и миналата година българският съд е бил сезиран от Прокуратурата, Омбудсмана и граждански организации. На втора инстанция обаче ВАС е отхвърлил техния протест, защото КЕВР изпълнява своите задължения съгласно Закона за енергетиката и наредбите към него. Иванов обеща, че КЕВР ще действа по същия начин и тази година.