Парламентът реши: Ще се търсят възможности за изграждане на АЕЦ "Белене"

Енергийният министър има време до 31 октомври

Народното събрание прие предложението на ГЕРБ и Обединени патриоти за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“. Предложението бе прието със 172 гласа, 14 бяха против и двама се въздържаха. Според решението парламентът възлага на министъра на енергетиката да търси възможности за реализация на проекта. Това трябва да стане съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество.

Енергийният министър трябва и да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори. До 31 октомври Теменужка Петкова трябва да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта. Тя ще бъде длъжна да дава информация периодично пред депутатите за предприетите действия и резултати.

Другото предложението на БСП за отмяна на решението за спирането на строежа на АЕЦ „Белене“ бе отхвърлено от парламента. Гласуваха общо 195 депутати. "За" бяха 74, против 40 и 81 са въздържалите се.