Съдят граничари за трафик на мигранти

Крими

07-06-2018, 11:32

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Взимали по 6000 до 10 000 евро на човек, за да го пуснат да лети през Българияя

Трима гранични полицаи на летище София отиват на съд. Това реши Специализираната прокуратура. Те бяха задържани в края на февруари 2017 г. и обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно пропускане в страната на мигранти през ГКПП. Заедно с униформените бяха задържани и двама граждани на Бангладеш, които прибивават у нас законно.

В хода на досъдебното производство на Специализирана прокуратура бе установено, че от септември 2016 г. те осигурявали преминаването през ГКПП на аерогарата на граждани от Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан срещу 6000 до 10 000 евро на човек. Мигрантите пристигали от Кипър, като крайната им дестинация били страни от Западна Европа.

Двамата чужденци в групата имали сериозни контакти сред кипърската емигрантската общност. Чрез тях те набирали кандидати от островната държава и осигурявали информация за тях, включително снимки и копия на лични документи, датите на полетите им, инструктирали ги на кое гише на „Гранична полиция“ трябва да се явят, за да не бъдат подложени на подробна проверка и върнати обратно.

Чужденците в групата първо обсъдили схемата за лесна печалба с инспектор от ГКПП на летището. Той пък уговорил в нея да се включат и двама началници на смени. Така групата започнала да действа през септември 2016 г. След като преминели през ГКПП, пристигащите от Кипър били посрещани от двамата бангладешци и настанявани в хотел, в квартири или в апартамента на единия от тях. После, срещу допълнително заплащане, им било оказвано съдействие за незаконното им преминаване в Сърбия на път за Германия, Холандия и други западноевропейски държави.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.