250 000 двойки у нас са с репродуктивни проблеми

Общество

06-06-2018, 14:53

Снимка:

Freeimages/Jean Scheijen

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

От МТСП искат регистър

Някои неправителствени организации посочват цифрата от 250 000 двойки у нас, които имат репродуктивни проблеми, но в МТСП смятат, че цифрата е преувеличана, коментира д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика. Тя взе участие във втората Национална конференция „Причини за нарушаване на репродуктивните функции при младите хора и пътища за преодоляването им“. От 10 до 15% от двойките в репродуктивна възраст у нас срещат затруднения, а липсата на данни, които да проследяват проблема в цялост на национално ниво стана повод заместник-министърът да предложи създаването на национален регистър.

Петрова допълни, че през 2017 г. държавата е отпуснала допълнителни средства за инвитро процедури. „Отпускането на средства не означава качествено извършване на услуги. Много важно е как се извършват изследванията и как се провеждат инвитро процедурите, защото имам изключително много сигнали и жалби от хора, които споделят, че няма качество на извършената медицинска дейност.”, сподели заместник-министърът.

Тя отбеляза като положителен знак общинските програми, по които също се финансират инвитро процедури и които осигуряват допълнителна възможност за нуждаещите се извън средствата от държавата. „Нашите усилия трябва да бъдат насочени към подпомагане на тези двойки, тези които искат да имат собствени деца и тези, които искат да живеят и работят в България“, добави Петрова.