До 10 години двата блока на АЕЦ "Белене" може да заработят

Политика

06-06-2018, 13:03

Снимка:

Freeimages/Csongor Varga

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Първият блок на централата може да е готов до 2027г.

Двата блока на АЕЦ "Белене" може да се включат в енергийната ни система най-рано в края на 2028г. Председателят на Българския атомен форум - Булатом Богомил Манчев коментира във Варна, че първият блок на АЕЦ "Белене" може да заработи през 2027 година, а вторият - година по-късно.

Модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и проектът АЕЦ "Белене" са основните теми на международната конференция в морската ни столица. Сред участницитевъв форума са представители на китайски, руски и френски компании, заявили интерес към проекта за втора атомна централа.

"Себестойността на електроенергията, всички преки разходи, които са за гориво, включително и отчитане по евро и половина на мегаватчас, за да се натрупат във фондовете за извеждане от експлоатация, е 25 евро на МВтч. Всичко над 25 евро са финансови доходи без плащанията по обслужването на кредитите за изграждането на централата.”, коментира Богомил Манчев пред БНР.

"Атомстройекспорт" трябва да построи АЕЦ "Белене", смята Манчев. Според него, само руската компания, производител на оборудването може да носи "ядрена отговорност" за построяване на този обект.

Председателят на Булатом е категоричен, че няма евентуален четвърти инвеститор за проекта "Белене", защото в кабинета бъркат "Фраматом" като такъв, а компанията се явява доставчик, защото иска да осигури автоматиката на централата в Белене, допълва Манчев.