Правителството търси вариант за отстъпки по заема на БДЖ

Водят се преговори с облигационерите и се чака цялостно решение до 10 дни

Правителството води разговори с облигационерите на БДЖ за отстъпки от задълженията на компанията. Това обяви в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов. Целта е да се постигне намаляване на част от разноските или част от лихвите. Очаква се до 10 дни да има решение на казуса, съобщи още Горанов.

„Цялостно решение се търси. Това означава интензивни разговори с облигационерите, от които ще се опитаме да постигнем по-добър резултат като цяло за компанията и да уредим еднократно окончателно всички взаимоотношения по повод на изтегления през 2007 г. облигационен заем в размер на 250 млн. лв. От него са останали около 103 млн. лв.“, каза финансист номер 1 на България.

Днес се очакваше правителството да отпусне допълнителни средства за БДЖ във връзка със запорираните средства по заема. Заради водените разговори обаче министрите отложиха това решение.

Горанов съобщи и че общите разходи на пътническите превози са около 250 млн. лв. на година, от които от собствени приходи са около 50 млн. лв., а  200 млн. лв. са от данъците на българските граждани.