ДПС и ОП се скараха заради смяната на имена на местности в Стара Загора

Политика

06-06-2018, 10:19

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Списъкът със сменените имена е от 116 страници

ДПС и Обединени патриоти се скараха в парламента заради решението на общинския съвет в Стара Загора да смени турските имена на 838 местности.  Инициатори на промяната са общинари и съветници на ВМРО, "Атака" и НФСБ. 

Списъкът със сменените имена е от 116 страници и е публикуван на сайта на общината. Сред тях са например местността Чаплака, която вече ще се казва Голото, Халваджи бунар ще е Халваджийски кладенец, Калпазан баир ще бъде Ялов рид, Бейска кория ще бъде Чорбаджийска гора, Ахмед баир - Антонов рид. Карталско дърво ще е вече Орлово дърво, Сърдаревото ще е Пъдаревото. 

От името на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ прочете декларация от парламентарната трибуна, в която заяви, че преименуването на тези местности е тест за българската демокрация и толерантност. ДПС призова отговорните институции да предприемат незабавни действия, а всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставка за напрежение. "Призоваваме свободните и активни граждани в защита на демокрацията", отбеляза Карадайъ. 

От ДПС започнаха да скандират "оставка" към председателят на парламента Цвета Караянчева, като я обвиниха, че е отнела думата на Карадайъ, след като просрочи времето си. Тя отбеляза, че е дала толеранс на лидера на ДПС и отново му даде думата за да довърши декларацията си. След като ситуацията в залата се успокои, проф. Станислав Станилов от Обединени патриоти отвърна на ДПС с думите: 

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, нито от ДПС. Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има и то твърде много“, каза проф. Станилов.

Веднага след думите на проф. Станилов Йордан Цонев от ДПС попита проф. Станилов дали си дава сметка, че в страната ни има разнообразност от религии и етноси.