Красен Кралев в ЕП: България e активен партньор в борбата с корупцията в спорта - bulgaria.utre.bg

Красен Кралев в ЕП: България e активен партньор в борбата с корупцията в спорта

05 юни 2018, 18:21 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Министерство на младежта и спорта

Федерациите могат да бъдат по-ефективни в предотвратяването на манипулации на спортни състезания, категоричен е министърът

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше сред ключовите оратори в панела на високо равнище „Време е да действаме за Европа срещу спортни манипулации“. Събитието се проведе в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. Форумът беше открит официално от българския министър, еврокомисаря по спорта, младежта, културата и образованието Тибор Наврачич, заместник-генералния секретар на Съвета на Европа Габриела Батани-Драгони и спортния министър на Словения Мая Бренчич. Основният фокус на конференцията беше т.нар. конвенция "Маколин", която се отнася за манипулиране на спортни състезания.

 Министър Кралев посочи, че уреждането на мачове е една от основните заплахи пред съвременния спорт и разрешаването на този проблем е приоритет за правителствата, за спортното движение и за правоприлагащите органи в цял свят. Красен Кралев заяви, че насърчаването на европейските ценности чрез спорта, борбата срещу употребата на допинг в спорта и борбата срещу уреждането на спортни срещи са сред ключовите приоритети на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Искаме да мобилизираме усилията си за защита на честната игра в спорта и да привлечем внимание към темата“, посочи той. Според спортния министър процесът на създаване на Българската национална платформа срещу манипулациите и корупцията в спорта вече е започнала под ръководството на ММС. Министерството инициира създаване и развитие на национални платформи и сътрудничество между заинтересованите държави-членки на ЕС.

Това събитие се проведе през месец април във Варна и на него присъстваха представители на правителствата на 19 държави-членки на ЕС. Като продължение на тази среща българската прокуратура започна официална кореспонденция с всяка институция, ангажирана в борбата срещу фиксирането на мачове, с цел създаване на междуинституционална работна група за предотвратяване на всякакви манипулации и корупция в спорта.

Красен Кралев даде пример с Българския футболен съюз, които под ръководството на УЕФА успешно са се противопоставили на фиксирането на мачове. “Това показва, че федерациите могат да бъдат по-ефективни в предотвратяването на манипулации на спортни състезания”, коментира той.

 Кралев изрази увереността си, че усилията на институциите и спортните организации в Европа ще помогнат за решаването на проблема с уредените мачове на национално и европейско равнище, чрез предприемането на целенасочени и твърди стъпки. „Нуждаем се от навременни мерки на всички нива в спорта - от превенция в най-ранна възраст до строг контрол на правилата по отношение на активните спортисти“, каза Красен Кралев.  Той заяви подкрепата си за приемането на Конвенцията “Маколин” като ефективен метод срещу използването на спорта като средство за получаване на незаконни печалби чрез измами. Кралев бе категоричен, че застоя в преговорите по приемането на Конвенцията трябва да бъде преодолян. 

Българският спортен министър обясни, че сред основните цели на предстоящата среща на директорите на ЕС по въпросите на спорта, която ще се проведе на 11 и 12 юни в София, е да покаже колко е важно да бъде приета Конвенцията „Маколин“.  „Планираме да проведем дискусия за предприемане на конкретни стъпки напред, за да намерим работещи решения за популяризиране и прилагане на Конвенцията. Считаме, че е дошъл моментът да обсъдим очакваната полза от този документ и възможния му принос в настоящата променяща се среда“, коментира още Красен Кралев.

Министър Кралев бе поканен да изнесе основната встъпителна реч на Форума в ЕП от евродепутата Богдан Вента, който през 2017 г. бе назначен от Комисията по култура и образование на ЕП за докладчик по законодателното предложение на ЕС. По време на събитието беше проведена дискусия между представители на букмейкърите, регулаторните органи за залагания, Интерпол, съдебните органи, спортните организации и спортистите.

Българското председателство на Съвета на ЕС по категоричен начин върна темата за борбата с уреждането на мачове в дневния ред на ЕС, след като беше в застой в последните години, поставяйки я сред основните си приоритети. Присъстващите изтъкнаха заслугите на България за възобновяването на дебатите относно приемането на Конвенцията "Маколин", което е блокирано единствено от страна на Малта.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета