Съдът даде още 2 дни отсрочка на Иванчева – на 7 юни решават дали остава кмет

Иванчева и заместничката й извадиха предполагаема извадка от СРС-та по делото

Специализираният апелативен съд отложи решението си дали да отстрани от длъжност обвинената в корупция кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева. Тя, заместничката й Биляна Петрова и адвокатите им поискаха от съда време за да се запознаят изцяло с допълнителните материали, които са постъпили от прокуратурата.

Има постъпили 4 тома материали по делото, с които обвиняемите Иванчева и Петрова, както и адвокатите им трябва да се запознаят до четвъртък. Това е срокът, който съдът им даде, като прокуратурата е задължена, ако разполага с още материали – те да бъдат внесени до края на деня.

Преди началото на делото в съдебната зала двете обвиняеми показаха пред журналисти преписани на ръка предполагаеми разговори от СРС-та по делото. Според двете обвиняеми на листовете има разговор между двама души с инициали В. и Д. Иванчева твърди, че зад „В“ се крие бизнесменът Александър Ваклин, а „Д“ е посредникът Петко Дюлгеров.

На СРС-то, чиято автентичност не е потвърдена, двамата си коментират, че се чудят защо „ББ“ и „ЦЦ“ търпят Иванчева и се срещали с нея да обсъждат строежа на парк. Освен това според обвиняемите на запис е хванато как единият от подслушваните разказва, че негов познат му бил казал, че срещу 15 хил. лева Спецпрокуратурата ще направи Иванчева „да я няма“. В друг предполагаем разговор присъстват изказвания като “ако не вземе парите“, „ще я разходим на Витоша“ и „ще й пратим командоси“.

От Държавното обвинение обаче не потвърждават съществуването на подобно СРС. Прокурорът Тихомир Стоев заяви, че не е видял в материалите по делото информацията, изнесена от Иванчева пред медиите за оферта от 15 хил. лв.

„Прокуратурата никога, в никакъв момент, не е имала ангажимент към никого да прави нещо в нечий интерес, да взема пари“, категоричен е обвинителят.

В отговор на въпрос дали е видял в СРС-тата инициали Б.Б. и Ц.Ц., каквато информация изнесоха Иванчева и Петрова, прокурорът каза, че това са материали по делото и той няма право да ги коментира. Той посочи, че в СРС-тата има само общи разговори, в които се споменават политически фигури.

„Има разговори, които са си ги говорили помежду си. Те двете помежду си и Дюлгеров. Това са разговори между тримата. Споменавани са в общ контекст“. 

Според Наказателно процесуалния кодекс материали по разследване не могат да бъдат разгласявани без разрешение на прокурора. По тази причина, ако показаните разговори наистина са част от разследването, Иванчева и заместничката й могат да бъдат подведени под отговорност за разгласяването на СРС-та.

Иванчева беше арестувана през април в центъра на София, а в автомобила ѝ бяха открити 56 000 евро. Според обвинението Иванчева и помагачите ѝ Петрова и Петко Дюлгеров поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Прокуратурата твърди, че Иванчева е поискала 250 000 евро, а първата предадена вноска е 70 000 евро, от които 14 000 били за посредника Дюлгеров.