Доц. Даниела Бобева: Брюксел маневрира, защото ако ни приемат в ERM ІІ, трябва да ни приемат и в Еврозоната

Чакалнята на Еврозоната е чисто политически механизъм

ERM ІІ не е валутен механизъм, а чисто политически, заяви доц. Даниела Бобева от БАН по повод поставянето на нови и нови условия към България от страна на Брюксел,  за влизането ни в „чакалнята на еврото”. „Няма чакалня“, заяви Бобева и припомни събитията от 2007 г., когато Жан Клод Трише, президент на ЕЦБ е бил у нас, а България е работила много активно, за да влезе в Еврозоната.

„Имаше едни тричленки и всеки три месеца ходихме да се молим в ЕЦБ да включат лева във валутния механизъм. Та Трише казваше, че Еврозоната е Шампионска лига. За да влезеш там, трябва да тренираш. Тренираш тези две години, в които си във Валутния механизъм, т.е. правиш структурни реформи, правиш всичко възможно да си гарантираш стабилността на валутата. Защо? Защото другите държави очакват, че като влезеш в Еврозоната, няма да им разсипеш валутата. Никаква заплаха не е българският лев за еврото. Той 21 години е привързан към еврото и е стабилен”, обясни тя.

„Ние като българи не трябва да допускаме да ни отлагат кандидатурата непрестанно. Скоро гледах данните. Когато Литва, Латвия и Естония , техните валути влязоха във Валутния механизъм , вижте им макроикономическите данни. Нищо общо нямат с това,  ние изпълняваме всичките Маастрихстки критерии”, казва Бобева.

По думите и за България не е хубаво да е в периферията на ЕС от икономическа гледна точка. Всичко се решава в ядрото, а в периферията не е ясен ефектът, какво ще се случи в нашия финансов сектор, в нашия индустриален и промишлен сектор, допълни тя. А изводът й е, че във всички случаи в Брюксел няма да жертват ядрото заради периферията.

Доц. Бобева е убедена, че има дискриминационно отношение към България и тя го усеща в работата си от 2006 г насам. За нея това не е въпрос кой е сега на власт или кой е бил преди. Сега на България се поставя условието да влезе в Банковия съюз преди да я приемат в ERM ІІ. България няма полза да влиза в Банковия съюз, защото страната ни няма да има право на глас. Там решават, например, да отнемат лиценз на наша банка и ние можем само да възразим – нищо повече.

„Като във вица за зайчето, което с шапка или без шапка – винаги е виновно. Това е положението, в което Брюксел поставя страната ни и ние не трябва да го търпим“, подчерта тя. Първо беше условието за текущия акаунт дефицита по текущата сметка, после нещо друго, сега е Банковият съюз. Бобева е категорична:

„Ако бяхме влезли във Валутния механизъм през 2007 г., сега да сме забравили дебата за еврото. То това е проблемът, че ние сме единствените, които ако ни приемат във Валутния механизъм, трябва да ни приемат и в Еврозоната, защото изпълняваме номиналните критерии, няма други. Може да се маневрира преди да ни приемат във Валутния механизъм, за Еврозоната - не могат вече”, обясни тя.

Като учен, бивш вицепремиер и министър на търговията доц. Бобева е убедена, че колкото по-добре една страна си организира процеса по присъединяване към еврото и държи търговците, и спекулантите на мястото им, толкова по-малък ще е шокът за населението. Безспорно цените първоначално ще се вдигнат, но цените се покачват не при приемане на еврото, а последното тримесечие преди, а след това се възстановяват. Тук е ролята на търсенето и предлагането да ги възстановяват рано или късно. Така че това е избор, който България отдавна е направила още при влизането си в ЕС – ние сме казали влизаме в Еврозоната.