БАН: България излезе от глобалната икономическа криза

Портфейл

04-06-2018, 13:42

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Глобалната финансова криза се пренесе у нас като икономическа, обясниха експертите

България е излязла от глобалната икономическа криза, категорични са от Българска академия на науките (БАН). В Европейския съюз обаче все още не са достигнати равнищата на икономическия растеж от преди кризата. Това са част от изводите на БАН в доклад, посветен на "Десет години от началото на глобалната финансово-икономическа криза - поуки и необходими реформи".
Глобалната финансова криза се пренесе у нас като икономическа криза, обясниха учените. Според експертите през 2008 г. вече са били налице белези, че икономиката ни „прегрява”.
В макроикономически план икономиката на България е била сред най-дебалансираните сред държавите-членки на ЕС. Били сме със средногодишна инфлация от 11.95 на сто за 2008 г., коефициент на безработица от 5.7 на сто и приток на преки чуждестранни инвестиции към страната от 28 на сто от БВП за 2007 г.
Влиянието на кризата върху реалния сектор в България е започнало да се усеща през последното тримесечие на 2008 г. Производствената дейност е продължавала да се свива, като в средата на 2009 г. е бил отбелязан спад от 20 на сто спрямо предходните шест месеца, а износът на стоки и услуги е спаднал с 19 процента. Ниският обем и ниска ефективност на бюджетните инвестиционни разходи не са могли да противодействат на неблагоприятните ефекти на кризата, коментират от БАН.
Балтийските страни се възстановиха по-бързо от кризата, защото преструктурираха своята икономика. Най-важни са структурните политики в икономиката, за които у нас няма консенсус и те непрекъснато се отлагат, посочиха още експертите. Полша е една от 28-те страни от ЕС, чиято икономика продължи да расте в условията на глобалната криза, защото запази индустрията си. България също се нуждае от индустриализация, за да е по-устойчива на външните шокове занапред.
Според учените необходимо е също да се повиши и ефективността на държавните предприятия. Тези дружества следва да имат годишни планове за инвестиции и печалби, които да изпълняват при по-стриктен контрол. В НС от години отлежава Закон за държавните предприятия, който все не намира място в програмата на депутатите, оплакаха се учените.
Другите препоръки са да продължи работата по подобряването на инвестиционната среда и намаляването на корупцията, както и повишаване на инвестициите в човешкия капитал.