Мария Габриел: Фалшивите новини са една от най-големите заплахи

Общество

04-06-2018, 09:31

Снимка:

EC Audiovisual service

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

До юли големите платформи ще приемат кодекс срещу дезинформацията

„Фалшивите новини са една от най-големите заплахи. Те атакуват доверието помежду ни и между институциите и хората. Трябва да ограничим обхвата на този феномен. Това правим и ние с екипа ми“. Това заяви еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел пред БНТ. По думите й колкото повече потребители има онлайн, толкова повече феноменът на фалшивите новини се разпростира. „Дори не съумяваме да очертаем имаме ясни граници на неговия обхват. Той има много силни последствия. От една страна спрямо политическите процеси, от друга страна върху области, които са жизнено важни за нас- здравеопазването, екологията, транспорта“, обясни еврокомисарят. И посочи движението на плана за борбата с фалшивите новини.
„На 25 април казахме ясно, за първи път имаме дефиниция на европейски ниво. Очертахме конкретни стъпки. Първата от тях е от платформите и социалните медии до юли месец да приемат Кодекс за поведение и борба с дезинформацията онлайн. До октомври месец да има видими резултати, които да могат да бъдат измерени. И декември месец, въз основа на анализ на свършеното, ще предложим и последващи мерки, включително и от регулаторен характер“, обясни Габриел.
КИБЕРСИГУРНОСТ
Кибератаките не познават граници, затова трябва да се работи координирано на ниво ЕС и отвъд. Искаме по-интегриран подход. Всяка година държавите членки ще се събират и ще симулират кибератаки. На тази основа базираната в Атина агенция "ENISA" ще помогне с конкретни решения. Трябва да инвестираме и в човешкия потенциал, каза Габриел. Във всяка една държава членка да има център, за да се реагира бързо в случай на атака.
ЛИЧНИ ДАННИ
ЕК ще следи трудностите, пред които са изправени отделните държави членки, както и отделни фирми и предприятия. По тази тема предстои и голяма конференция през февруари 2019 г., на която ще се обсъдят първите пречки и предизвикателства. Задаваме стандарт, половината от американските компании заявяват, че въвеждането на GDPR е и техен приоритет.
ЦИФРОВИЗАЦИЯ И ДИГИТАЛИЗАЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО
През юни започва проектът "Цифрова възможност", който дава шанс на 5000-6000 студенти да направят стаж в друга страна-членка. Стажът е платен, в рамките на програмата "Еразъм+". Двойно увеличение има на средствата за образователната програма на ЕК. Инвестицията в образованието не е дългосрочна инвестиция, но е тук и сега. Много важно е да дадем на активните възможност да използват новите технологии допълни Габриел.