Георги Глушков: Конфликтът между ФИБА и Евролигата може би ще се разреши благодарение усилията на министър Кралев

Конфликтът между ФИБА и Евролигата, който тлее от години може би ще се разреши благодарение усилията на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Това заяви президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков в предаването „Спортна треска“ по БНТ. Основният проблем е, че календарите на двете федерации не са съгласувани, като това пречи на националните състезатели, които играят в мачовете от Евролигата, да участват в квалификациите на националните отбори за Световното първенство  през 2019 г. и Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

„Проблемът може би ще се разреши с помощта на министър Кралев, който като председател на Съвета на министрите на последното заседание в Брюксел е поставил въпроса по такъв начин, че всички 28 министри от ЕС са заинтересувани от решението. За първи път има раздвижване за модела, който Европа трябва да следва – за комерсиализацията на спорта, за задължително участие на състезателите в националните отбори. Благодаря на министъра за неговия принос, който даде голям ентусиазъм на тези федерации, които имаха проблеми и се очаква те да бъдат разрешени“, коментира Георги Глушков.

„Този въпрос засяга всички федерации, които не могат да ползват своите състезатели по време на квалификациите. Това е много сериозен проблем и аз не смятам, че една организация от 10-11 отбора не може да диктува тези неща. Това е неправилно”, допълни Глушков.

Припомняме, че в края на 2017 министърът на младежта и спорта Красен Кралев повдигна темата за конфликта между FIBA и Евролигата по време на работна среща с министрите на спорта на ЕС и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах в Брюксел. Няколко дни по-късно последва среща между министър-председателя Бойко Борисов, спортния министър и генералния секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман, на която българското правителство пое ангажимент да постави въпроса за обсъждане по време на Българското председателство на ЕС. По време на Олимпийските игри в ПьонгЧанг Красен Кралев разговаря по темата и с австрийския вицеканцлер, отговарящ за спорта Хайнц-Кристиан Щрахе, който обеща подкрепа за решаването на спора и по време на мандата на Австрия като европредседател. Месец по-късно спортният министър участва в още една работна среща по повод споровете между ФИБА и Евролигата със заместник-генералният директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Нийманд Кристенсен, представители на ФИБА и австрийското правителство.

Пред водещите Камен Алипиев и Цветелина Абрашева Георги Глушков коментира и изминалия сезон в Националната баскетболна лига.

„Първенствата през последните години винаги са били напрегнати и с много емоции. Хубавото от тазгодишното първенство е, че има български състезатели, които играят основна роля в отборите си. Това е много позитивно, защото националните ни отбори имат нужда от такива играчи, които да бъдат със самочувствие и да могат да решават мачове във важните моменти“, каза Глушков.

Той допълни, че Българската федерация по баскетбол и Националната баскетболна лига и клубовете трябва да работят за подобряване на атмосферата по време на мачовете, за да може баскетболът да радва хората, а не негативната емоция и лошо казаните думи.

„Смятам, че колегиалността е в основата на успехите и в основата на градежа на баскетбола. Всички в българския баскетбол трябва да имат колегиално отношение един към друг“, заяви президентът на БФ Баскетбол.

На въпрос дали следващото първенство ще бъде оспорвано отговори, че първенството ще бъде също толкова интересно и изрази надежда, че младите български състезатели ще покажат нещо повече от тази година, защото това е важно за тяхното развитие и за баскетобла в България.