Г 7 смъмриха САЩ за мита

Свят

03-06-2018, 10:33

Снимка:

Freeimages/dlritter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Франция предупреждава за наближаващата търговска война

Финансовите министри от Г 7 реагираха остро на американските мита. По време на свое заседание в Канада те дори не излязоха с обща позиция. Това според БиБиСи е ясен сигнал за разделението им. Френският министър на финансите Бруно льо Мер предупреди, че ще последва търговска война. А ЕС и Канада заявиха готовност да отговорят подобаващо на мерките на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп отговори на критиките в Туитър и обяви, че страната му е ограбвана от други държави в продължение на години и сега е време да станат умни. Той написа и  че страна, която губи по 800 млрд. долара годишно не може да загуби търговска война.

Очаква се темата с митата да е основна и следващия уикенд в Квебек, когато ще се съберат лидерите от Г 7 включително Тръмп.

Междувременно министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос се срещна с китайския вицепремиер Лю Хе в Пекин, за да се опита да смекчи напрежението в търговските отношения.

Пекин обаче предупреди, че разговорите между САЩ и Китай ще са безпочвени, ако Вашингтон въведе търговски санкции срещу Китай.