Антиправителствен протест в Скопие - bulgaria.utre.bg

Антиправителствен протест в Скопие

03 юни 2018, 10:08 | Марияна Толева
  • Снимка:
    България утре

Искат предсрочни избори

Десетки хиляди привърженици на опозиционната ВМРО-ДПНЕ протестираха пред парламента в Скопие с искане за оставка на правителството и предсрочни избори през март или април следващата години. Лидерът на ВМРО-ДПНЕ Християн Мицкоски поиска технократско правителство да управлява страната до предсрочните избори и обяви протестът за „началото на края“  за кабинета на Зоран Заев.

Демонстрантите са и против ново име за Македония, а опозиционната партия обяви, че няма да подкрепи подобна промяна. Заев води усилени преговори с Гъция за промяна на името, което ще отвори пътя на страната към НАТО и ЕС. Той пое властта през 2017 г. след десетилетие на управление именно на ВМРО-ДПНЕ, което бе белязано и от икономическа криза.

Преди протестът вътрешният министър на Македония Оливер Спасовски пък каза, че лявото правителство е прекарало едната си година на власт в работа за възстановяване на Македония след 11 години на консервативно управление.

 "Правим фундаментални промени в нашата страна, промени, които освобождават една страна в плен, промени, които носят справедливост и доверие в институциите", заяви той. "С тези промени ние поправяме едно десетилетие на щети и травма, извършени срещу гражданите, народа и нашата Република Македония", добави министърът преди протеста на опозицията.  Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета