Италия има ново правителство

Свят

01-06-2018, 18:35

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Премиер на страната е Джузепе Конте

Официално Джузепе Конте се закле като премиер на Италия, а правителството на страната е коалиция от популистките партии „Пет звезди“ и „Лига“. Така се сложи край на политическата криза в страната.

В рамките на няколко дни Конте получи мандат за съставяне на правителство два пъти.  Първият вариант, който бе предложен от него, не получи одобрението на президента. Той се възпротиви икономически министър да е Паоло Савона – отявлен евроскептик.

Тогава дори президентът предложи своя номинация за президент – Карло Котораели. Бившият служител на Международния валутен борд обаче нямаше шанс да получи подкрепа в парламента за съставяне на кабинет. Така се стигна до връщане към популистките движения.

Те обещават, че по време на управлението им ще намалят данъците, ще гарантират основен доход на населението и ще депортират 500 хил. мигранти.

Нито „пет звезди“, нито „Лига“ са почитатели на еврото и дори говореха за излизане от еврозоната. За момента обаче се отказаха от тази идея и твърдят, че ще работят за реформирането й.