30 земеделски организации подкрепиха Порожанов

Общество

01-06-2018, 17:18

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

200 фирми осигурявали доставките в училищата

Земеделската общност е подкрепила министър Румен Порожанов за промените в Наредбата по схемите за училищен плод и мляко, съобщиха от земеделското министерство. Над 30 браншови организации са се подписали под обща декларация.
Вицепремиерът Валери Симеонов изпрати писмо до МС относно проекта за изменение на Наредбата за условията и реда за предоставяне на мляко, плодове и зеленчуци в учебните заведения, който мина „на подпис” без съвещание под негова егида.
„Няма агресивно настъпление на производители към училищата. Търговците държат над 90 на сто от всичките доставки. Няма как да не се потърси баланс, защото производителите ще осигурят качество и гаранция за доставките”, каза земеделският министър.
Порожанов обясни в парламента, че при млякото, за да се подготвят малките разфасовки за учениците, е необходима допълнителна поточна линия на производителите и те нямат нужда от посредници. При плодовете е малко по-различно, защото има преопаковане и размерване, а и производителите не могат да предоставят по-голяма гама.
В момента Порожанов очаква да се появят повече производители при конкурсите за доставка на плодове и зеленчуци. Част от търговците дори са се регистрирали като производители чрез закупуване на по няколко декара градина.
Земеделският министър е категоричен, че промяната, предложена от него е била абсолютно необходима и очаква разбиране от страна на вицепремиера Симеонов. Засегнатите фирми от промяната са около 200, а не 500, твърди Порожанов.